login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsbericht:
FOSDEM 2008 verslag | Gepost op: 24 februari 2008 - 20:14 | 13 reacties

Het FOSDEM weekend is voorbij (jammer genoeg). Op dit evenement waren drie crewleden (stijn1989, psycho en pietec) en fluaju aanwezig. Op FOSDEM keken we vooral uit naar Perl 6, unicode with PHP6, JRuby, PostGreSQL/MySQL on BSD (canceled) en de vele Ruby on Rails talks.

Perl 6
Sinds de laatste release van Perl 5.8.8 was het stil rond de ontwikkeling van Perl. Dit jaar komt Perl 6 uit en wij hebben alvast de vernieuwingen mogen aanschouwen. Hier een kort lijstje met nieuwe features.

  • =~ wordt nu ~~
  • if( $a > 5 && $a < 10 ) wordt if( 5 < $a < 10 )
  • switch...case wordt ingevoerd.
  • optionele functie parameters
  • ...

Unicode with PHP6
PHP6 klinkt tof in de oren, maar wees kritisch. PHP6 is gewoon PHP5 met betere Unicode ondersteuning. Dat wil zeggen dat de output meerdere charactersets kan ondersteunen zoals arabisch, chinees, enz.

Echt nieuwe syntax hebben we jammer genoeg niet gezien. Wij hadden natuurlijk veel betere OO mogelijkheden willen zien, en we werden teleurgesteld ! Op de flowchart (foto 6 eerste slide) zie je hoe PHP6 werkt.

Wat betekent die unicode nu? Normaal kan de naam van je variable, functie en classname alleen bestaan uit cijfers,letters en underscore. Dit wordt nu helemaal anders. Je kan nu ook een variable maken in chinese letters of classnamen in het arabisch.

Het eerste wat we dachten was dat de scripts nu nog onduidelijker gaan worden, omdat je die taal ook zal moeten kennen. Dus vanaf PHP6 aanvaarden we hier op Sitemasters enkel NL/ENG scripts om het simpel te houden. Het grote voordeel met Unicode is het maken van speciale tekens alsook de output voor verschillende landen/talen/culturen. Om een string om te zetten in chinese tekenset moet je de PECL extensie installeren en dan kan je Iterators gaan gebruiken om je string om te zetten in chinese tekenset (zie foto's op http://fosdem.linux-info.be/).

In PHP5 is het zo dat strlen() niet het juiste aantal arabische tekens telt in een string die bestaat uit arabische tekens. Dankzij Unicode is dit opgelost. Andere features hebben we niet gezien behalve de nieuwe Iterators van PHP6.

Kortom, PHP6 heeft een aantal nieuwe classes gekregen waarin het mogelijk is om verschillende talen te ondersteunen.

JRuby
Hier was er verwarring over bij zowel Psycho als Stijn, maar toen de demo's kwamen werd het veel duidelijker. (lees: stijn sprong uit zijn stoel van vreugde toen hij wat code zag).

JRuby is gewoon Ruby, maar de interpreter is volledig geschreven in Java. Dit betekent dat je alle Java libraries (swing, graphics, socket, ...) kan gebruiken maar dan in de Ruby syntax.

Het nadeel is dat JRuby traag is omdat het door Java gecompiled moet worden (en Java is al niet de snelste taal). Deze taal is nog maar een jaar in ontwikkeling door twee Sun engineers en het heeft al een final release die compatible is met Ruby 1.8.6. Je kan code fragmenten vinden op http://fosdem.linux-info.be/.

Je zal hier nog meer van zien op Sitemasters in de toekomst, omdat Psycho en ik dit wel een spectaculaire taal vinden (vooral voor mensen die Ruby gewoon zijn en niet graag werken met Java).

Ruby on Rails talks
De Ruby on Rails talks werden op zondag gegeven en waren niet zo interessant voor mensen die al iets van Ruby kennen.

Op de eerste talk was enkel ik aanwezig en daar werd REST behandeld. Dat was een interessante talk waar ze o.a. de volgende zaken bespraken:

  • requests
  • controllers
  • SEO.
Misschien wordt hierover nog een tutorial gemaakt voor de Ruby on Rails fans.

De tweede talk was helemaal niet interessant, omdat de spreker gewoon zijn RoR site aan het promoten was (we zijn dan ook weggegaan na 15 minuten). Ik werd het al beu toen de spreker PHP uitmaakte als een ongeschikte taal voor een CMS (je moet maar lef hebben hé).

De derde talk over SHOES (een light library om GUI's in Ruby te maken) was wel mooi, maar het doel van SHOES bleek maar op één ding gefocused: éénvoudige games maken of simpele grafische dingen. Best wel mooi, maar of je er véél mee kan ontwikkelen is de grote vraag. Wij verlieten deze talk dan ook een kwartier voordat het afliep met een lelijk hoestje (degene die er waren snappen deze zin wel ).

 

Dit waren de webontwikkeling talks die wij gezien hebben. Wij waren ook van partij bij de wat kleinere conferenties van:

  • KDE4
  • KLIK in KDE/Gnome
  • PostGreSQL
Als je daar meer over wilt weten, kom dan gerust op de chat. Wat mij betreft (en waarschijnlijk ook de anderen) was het een leuk weekend (respect voor Psycho die waarschijnlijk 12 uur gereisd heeft en 40+ euro uitgegeven heeft aan reizen alleen, met wat kebab).

Stijn
Lid


Pagina:  

Offline  Ontani
Gepost op: 24 februari 2008 - 20:44
Gouden medailleGouden medailleGouden medailleGouden medaille

-1




Niemand naar het seminare van CakePHP geweest? Dat stelt me zwaar teleur.

Offline  bigsmoke
Gepost op: 24 februari 2008 - 20:59
PHP interesse



Heb ik ook gemist 

Mss ook interessant:
Mysql Proxy
Met mysql proxy kan je open connecties met mysql detecteren en deze opnieuw gebruiken voor andere bezoekers. Dit zou sneller moeten werken.

Offline  Ibrahim
Gepost op: 24 februari 2008 - 21:17
PHP expert



Ontani schreef:
Niemand naar het seminare van CakePHP geweest? Dat stelt me zwaar teleur.


Sorry Ontani, het was achteraf gezien misschien wel beter geweest. Maar ik kan wel gokken wat er daar afspeelde:

Ze gaven een presentatie met alle features opgesomd in een mooie slideshow, GEEN code.

Zo was elke conferentie gepresenteerd, zwaar teleurstellend 

Offline  Pieter
Gepost op: 24 februari 2008 - 21:49
Gouden medaille

SEO guru




Eum, Stijn, ik denk dat ik het SEO gedeelte van ruby gemist heb... 

Offline  Ibrahim
Gepost op: 24 februari 2008 - 22:56
PHP expert



pieterc schreef:
Eum, Stijn, ik denk dat ik het SEO gedeelte van ruby gemist heb... 


ja, wij waren toen verdwaald gast 

Offline  Stijn
Gepost op: 24 februari 2008 - 23:57
PHP expert



Ontani schreef:
Niemand naar het seminare van CakePHP geweest? Dat stelt me zwaar teleur.
We gingen normaal de hele middag Ruby on Rails doen maar de conferentie van 14u was gewoon niet goed. Moest psycho niet naar RoR zijn geweest, ging ik waarschijnlijk naar FreeJava gaan kijken. Ze hadden beter CakePHP op zaterdag geplaatst, dan ging ik zekers gaan kijken.

Offline  Ontani
Gepost op: 25 februari 2008 - 09:41
Gouden medailleGouden medailleGouden medailleGouden medaille

-1




Ik had eigenlijk ook niet verwacht dat er echte openbaringen zouden gaan gebeuren. Als je nu eenmaal in deze business zit dan ben je op de hoogte van de nieuwe talen, technieken en toepassingen en veel nieuwigheden zullen zo'n conferenties dan ook niet hebben. Ik vind het raar dat er zo weinig nieuwe technologieën aan te pas zijn gekomen.

Offline  Rens
Gepost op: 25 februari 2008 - 18:52
Gouden medaille

Crew algemeen




Hoe smaakte de kebab in de trein Ibo?

Offline  fluaju
Gepost op: 25 februari 2008 - 18:55
IRC nerd



IK vond het anders wel zeer leuk :d , en eindelijk eens foto's van Psycho :-) Alleen dat rare NL taaltje 

Offline  Ibrahim
Gepost op: 25 februari 2008 - 19:21
PHP expert



Rens schreef:
Hoe smaakte de kebab in de trein Ibo?


niet in de trein maar met stijn op zaterdag, zondag met pieter en stijn.

was lekker 

@fluaju, jullie belgen kunnen niet normaal praten 

Pagina:  
 
© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.016s