login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > SEO


Gegevens:
Geschreven door:
WouterJ
Moeilijkheidsgraad:
Gemakkelijk
Hits:
10343
Punten:
Aantal punten:
 (4.33)
Aantal stemmen:
3
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (6)
 


Tutorial:

SEO: De basis


SEO: De basis van alles 1.1 Intro
1.2 Hoe moet ik beginnen?
2.1 MetaTags
2.2 Backlinks
2.3 Intern linken
2.4 Pagina's dicht bij de root
2.5 Heading
2.6 Title tag
2.7 Duidelijke URL's
2.8 Afbeeldingen optimaliseren
2.9 Snelheid
2.10 Juiste host
2.11 Extra tips
3 Eindwoord

1.1 Intro

Welkom bij deze tutorial. In deze tutorial wil ik je de basis geven voor SEO. Dit zijn wat punten met uitleg die bij elke website wel handig zijn om te gebruiken.
Het is niet zo dat je hierna alles van SEO kent, dit is namelijk heel groot. Je zou er boeken over vol kunnen schrijven en het ligt ook aan je site.
De zoekmachines geven hun geheimen niet, dus het is allemaal een beetje gokken en nadenk werk.

 top
1.2 Hoe moet ik beginnen?

Bij SEO is er niet echt een begin en niet echt een eind. Je kan SEO altijd wel verbeteren. Het beste is gewoon ergens te beginnen. Je moet wel altijd in je achterhoofd houden wat je doelgroep is en waar die naar zoekt. Als je een webdesign bedrijf hebt zul je je ook moeten richten op je omgeving. Zorg dus dat het duidelijk is waar je vandaan komt, want 80% van je klanten woont in een straal van 30km rond je bedrijf. Dit is 1 voorbeeld, zo zijn er natuurlijk nog veel meer.
Genoeg gepraat laten we maar beginnen:

 top
2.1 MetaTags

MetaTags waren vroeger heel belangrijk voor zoekmachines. Tegenwoordig maakt dit bijna niks meer uit. Dit komt omdat er vroeger veel fraude mee is gepleegd.

1 MetaTag is nog best wel belangrijk. Dat is de description tag. Hierin zet je een korte beschrijving van wat er op die pagina te zien is.

Voor bing heb je nog 2 andere belangrijke MetaTags, namelijk de keywords en de geo position tag. Bij de keywords tag vul je keywords in. Hier moet je geen duizenden gaan opschrijven, maar gewoon de trefwoorden van de description. En bij de geo tags kan je coördinaten en plaatsnamen invullen.

<meta name="description" content="SEO de basis. Een tutorial voor beginners in SEO" />
<meta name="keywords" content="SEO, basis, tutorial, beginners" />
<meta name="geo.placename" content="Huizen, Noord-holland, Nederland" />
<meta name="geo.position" content="52.37560; 4.88892" />
 top
2.2 Backlinks

Het backlinken is een belangrijke factor in SEO. Maar het ligt er wel aan op wat voor manier. De site's waar je je links op kan zetten om zo veel backlinks te krijgen helpen vaak niet. Je kan beter goede linkpartners kiezen. Deze linkpartners kunnen het best over het zelfde onderwerp een site hebben als jij. Het maken van goede content is belangrijk, want hierdoor kunnen mensen in forums deze links ook daar ter uitleg neerzetten.

 top
2.3 Intern linken

Naast de links van andere site's is het intern linken ook belangrijk. Als je een blog hebt en je schrijft iets over introductie in SEO en daarna een SEO tutorial die ergens verder op in gaat kun je die natuurlijk mooi linken. Dat is namelijk goed voor je SEO.

 top
2.4 Pagina's dicht bij de root

Een bot wil niet graag ver zoeken. Alles wat dus ver vanaf de root staat krijgt een mindere waarde. Probeer dus alle belangrijke pagina's binnen 1 of 2 klikken vanaf de homepagina te zetten.

 top
2.5 Headings

Het is belangrijk op headings (Nederlands: titels) te gebruiken. Alles wat je in een h1 tag zet wordt als belangrijk geacht. Hier zet je dus de bedrijfsnaam en slogan in. H2 kan je bijv. gebruiken voor de kopjes Home, Contact, enz. en h3-h6 kan je gebruiken voor tussenkopjes op je pagina of kopjes in je footer.

<h1>SEO tutorials</h1>
<h2>Tutorials voor jou en google!</h2>
<h3>De basis</h3>
<h6>Copyright<h6>
 top
2.6 Title tags

De titel tag is een hele belangrijke tag in SEO, misschien wel de belangrijkste. De tekst die hier instaat komt namelijk ook bij de resultaten te staan. Ook is dit belangrijk bij welke zoekwoorden je wilt staan. Om de titel tag dus goed in te vullen moet je je helemaal in je klant verplaatsen en ga denken wat die zal intypen.
Een titel tag is het best als je hem tussen de 60 en 75 tekens hebt(met spaties). Google kan tot en met 300 tekens aan, maar dat wordt niet meer relevant. Want alles wat vooraan staat word namelijk belangrijker geacht dan het geen achteraan staat. Keywords kun je dus beter vooraan zetten, precies zoals de pagina titel. En daarachter de site naam. Tekens om dit van elkaar te scheiden (|, -, :) zijn ook handig voor de klant.

<title>De SEO Basis | SEO Tutorials - Zoekmachine optimalisatie</title>
 top
2.7 Duidelijke url's

Duidelijke url's is handig voor de gebruiker en de zoekmachine. Url's als www.tutorials.com/seo.php?id=9054&nama=egoqer4h5wqg41wg54 zijn niet handig voor zoekmachines. Hier zou je bijv. van kunnen maken: www.tutorials.com/seo/de-basis.php.

 top
2.8 Afbeeldingen optimaliseren

Een bot kan niet zien wat er op de afbeelding staat. Toch kan je door middel van bepaalde attributes en andere dingen wel aan de bot vertellen wat er op staat. Een van de belangrijkste dingen is de alt attribuut. Hierin zet je een beschrijving van het plaatje. Het is handig om daar ook wat trefwoorden in te zetten die op die pagina te zien zijn.
Verder is de bestandsnaam ook zeer belangrijk. De bestandsnaam werkt ong. het zelfde als de alt tag. Probeer hier in 1 of 2 woorden duidelijk te maken wat er te zien is met bepaalde kernwoorden. plaatje1203.gif zal minder goed zijn als seo-basis.gif.

<img src="seo-basis.gif" alt="SEO: De basis voor elke beginner" />  top
2.9 Snelheid

Een bot wil altijd zo snel mogelijk door een site heen. Als je trage pagina's hebt kan dit niet, dit zal hij "belonen" met een lagere page rank. Het is dus handig om een snelle website te hebben, niet alleen voor de bot maar ook voor de bezoeker.
Je hebt vele dingen om je site sneller te maken. Een paar dingen zijn:

 • Je afbeeldingen zo klein mogelijk maken
 • Shorthand CSS
 • Zo min mogelijk code

 top
2.10 Juiste host

De juiste host kiezen is ook iets waar zoekmachines naar kijken. Dan bedoel ik niet of je nou een host uit Amsterdam of een host uit Eindhoven neemt. Maar dan bedoel ik op wereldschaal. Een site bij een Amerikaanse host en met een doelgroep uit Nederland zal lager komen te staan dan dezelfde site bij een hosting in Nederland.

 top
2.11 Extra tips

Er zijn nog wat kleine code of andere tips. Deze som ik even snel hier op:

 • Gebruik geen frames: Zoekmachines volgen de link van het frame en bekijken dan die content. De zoekmachines zullen dus de subpagina's bij de resultaten neerzetten en niet de hoofdpagina.
 • Gebruik geen javascript: Zoekmachines kunnen alles tussen de script tags niet lezen. Dus probeer zo min mogelijk content met javascript te regelen.
 • Gebruik geen flash: Voor flash telt hetzelfde als voor javascript. Zoekmachines kunnen er niks mee.
 • Valid HTML en CSS: Hoe beter je code hoe beter je bots hem kunnen bekijken. Dus zorg dat je HTLM en CSS in orde is.
 • Update vaak: Bots willen geen zelfde content zien. Zorg dus dat je je site vaak updated.
 • Goede content: Zorg voor goede boeiende content. Zo blijven je lezers op de site en zo kan je site eerder gevonden worden.
 • Voeg je bedrijf in Google Maps toe: Als je je bij Google maps invoegt weet Google waar je bedrijf zit en zetten ze hem hoger als mensen zoeken in de buurt.
 • Gebruik sociale netwerken: Het gebruiken van Twitter, Facebook, likkedin, enz. is belangrijk. Dit zorgt voor goede backlinks.
 top
3 Eindwoord

Dit is dan het einde van de tutorial. Dit kan misschien overkomen alsof je een speld in een hooiberg ziet, maar begin gewoon ergens en doe het. Dan kom je er wel uit.
Dan ook nog even een waarschuwing:
Sommige site's misbruiken deze trucs. Dat lijkt heel slim, maar de zoekmachines hebben dit vaak door en dan krijgen ze een ban. Riskeer dit dus niet en ga gewoon normaal om met deze trucs.

 top


« Vorige tutorial : Inleiding tot SEO

© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.011s