login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsartikel:
Firefox 4 is uit. En zeker de moeite waard
Gepost door: Ibrahim - 27 maart 2011 - 12:46 - Bron: mozilla - Hits: 8038

Het is ondertussen een paar dagen geleden, maar firefox 4 is eindelijk uit! Na een hoop beta's, twee release candidates is het eindelijk zover.

 

Omdat het nu al een paar dagen oud is, heb ik al de tijd gehad om er eens naar kijken, wat zeker de moeite waard is.
Het allereerste wat opvalt is de locatie van de tabs van de tabbladen.  In FF < 4 staan die onder je favorietenbalk, boven je daadwerkelijke pagina. In firefox 4 staan ze in de titelbalk (die waar ook de sluiten en maximaliseren staan). In het begin heel raar en je hebt snel de neiging om dit terug te zetten (kan via rechtbmuisknop op je titelbalk-> menubalk), maar als je het een kans geeft zul je merken dat je beeld rustiger word omdat je de tabbladen niet meer constant in je focus gebied hebt.

Het tweede wat je opvalt is de snelheid. Pagina's laden een heel stuk sneller. Een site die er eerst 0.4sec over deed, nu nog maar 0.2s. Dat lijkt niets, maar dat is toch 50% sneller. Helaas staat deze verhouding niet meer bij grotere sites, maar ook daar is een grote verbetering te merken. Afbeeldingen laden supersnel, en de rest van de pagina komt er vlot achterna.
Een deel van deze verbeteringen is te danken aan het gebruik van de GPU, de processor van je videokaart. Deze GPU werkt anders dan je CPU, waardoor er met de combo van die twee mooie dingen kunnen worden bereikt. De grafische kant van websites kan hier mooi gebruik van maken met bv veel zwaardere/meer afbeelding animaties.
Daarbij komt ook nog eens dat er beter met memory om gegaan wordt, waardoor tabladen een stuk sneller wisselen.

Uiteraard ondersteunt deze firefox veel meer CSS3 en de nieuwste HTML technieken, maar dat mag je wel verwachten van een non-IE browser tegenwoordig (al, sidenote, schijnt IE9 t best goed te doen. Zelf in vergelijking met andere browsers).

Er zitten veel nieuwe features in de nieuwe firefox, maar één die ik toch even wel aanhalen is het groeperen van tabbladen.
CTRL+SHIFT+E brengt je in een nieuw scherm waar je al je tabbladen kan zien. Normaal staan die allemaal in 1 groep, maar als je er 1 naast sleept, en er dan (als voorbeeld) nog 1 bij sleept, heb je een 2e groep gemaakt. Klik je bij 1 van die groepen op een venster, zal die groep worden geopend. Had je 5 tabs open, en had je er twee in een andere groep staan, staan er nu nog overzichtelijk 3 tabs. Wil je naar de andere groep, dezelfde hotkey weer, en dan klik je iets uit je andere groep aan.
Heel handig als je je 'werk' tabbladen open hebt staan, en er komt een klant, dan kun je simpel allen de pagina's van de klant laten zien, terwijl je zo terugschakelt naar je eigen pagina's


Bookmark and Share

Pagina:  

Offline  keverineke
Gepost op: 27 maart 2011 - 14:02
LidFirefox 4 heeft inderdaad veel vorderingen gemaakt vergeleken met Firefox 3.6. Enkel zie ik facebook nu waazig. Het ligt niet aan mijn zoom, want wat ik ook doe blijft het waazig. Het is enkel op facebook, op andere site's is er geen enkel probleem.

Iemand een idee?

Offline  UpLink
Gepost op: 27 maart 2011 - 20:42
...ik heb ook FF4... heb geen enkel probleem met FaceBook...

ik start hem wel op met about:blank als startpagina... anders doet hij er serieus lang over...

Verder vind ik FireFox niet erg vernieuwend... die tabbladn in de titelbalk had Opera al lang... het groeperen van tabbladen kon Opera ook al sinds versie 10...

Opera is nog steeds een snellere browser dan FireFox... dus ik denk dat Mozilla eens met iets moet naar buiten komen wat de andere browsers nog niet hebben...

Tegenwoordig beginnen de browsermakers van elkaar dingen te "kopieëren"... dan ben je niet echt innoverend bezig ...

Offline  lolll
Gepost op: 27 maart 2011 - 21:29
Lididd, ik ben het helemaal met uplink eens, ook chrome had al van de eerste versie tabbladen in de titelbalk. En heb pas ook IE9 gedownload, ook zij beginnen dingen van anderen te kopiëren (terug-pijltjes en zo).

Offline  FrankL
Gepost op: 27 maart 2011 - 21:55
LidOpera blijft natuurlijk wel de betere, maar te weinig sites ondersteunen Opera eigenlijk.

Firefox is algemeen doorgebroken en is beter dan Chrome(iets sneller, en veiliger^^)

Offline  WimJ
Gepost op: 27 maart 2011 - 22:34
Grafische gevorderdeChrome 10 .. Snelheids duivel and beats FF4.0, heb een artikel gelezen er over op ZDNET, ook over het feit dat FF een groep gebruikers / followers zal hebben terwijl Chrome en IE 'DE' browsers worden, en dus FF meer en meer uit de spotlight zal gaan.

To bad .. maar je moet de betere erkennen en dat is Chrome voor mij!

Offline  Ontani
Gepost op: 28 maart 2011 - 11:59
Gouden medailleGouden medailleGouden medailleGouden medaille

-1
k heb maar meteen de plugin gedownload die een kruisje in je laatste tab toevoegd. Zodat de browser sluit als je de laatste tab sluit.

Offline  nick5556
Gepost op: 29 maart 2011 - 12:10
PHP beginnerIk heb FF4 nog niet gedownload, ik ga hem vanmiddag uit proberen. Verder heb ik een foutje opgemerkt in dit artikel, onder het logo van firefox staat
Citaat:
"Firfox logo"

Offline  keverineke
Gepost op: 29 maart 2011 - 13:02
Lider staat ook rechtbmuisknop i.p.v rechtermuisknop en styaat i.p.v staat.
En tabbladan in met 2 b's 

voor de rest goed! ;)

Crew edit
Aangepast :-)


Offline  valles10
Gepost op: 03 april 2011 - 15:26
HTML interesseIk moet zeggen dat in firefox 4 mijn pagina's ook wazig lijken. Toch als ik het vergelijk met chrome.

Offline  FrankL
Gepost op: 04 april 2011 - 12:10
Lid29 juni, FireFox 5. Die gaat nog wel veel beter worden denk ik zo.

Pagina:  

"Firefox logo"
© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.024s