login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > Bedrijfsleven


Gegevens:
Geschreven door:
marten
Moeilijkheidsgraad:
Normaal
Hits:
6974
Punten:
Aantal punten:
 
Aantal stemmen:
0
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (0)
 

Tutorial:

Getting things done

Getting things done

Inhoudsopgave


Inleiding


Getting things done (vanaf nu GTD) is een manier om, zoals het eigenlijk al zegt, dingen af te ronden. Iedereen heeft taken. Hoe voer je deze goed en snel uit? En hoe zorg je ervoor dat je geen taken vergeet? In deze tutorial wil ik daar bij stil staan.
pijl top

Collect

Het belangrijkste van dit principe is je hoofd leeg maken. Door je hoofd leeg te maken blijf je niet met bepaalde onderwerpen rondlopen waardoor je concentratie op andere taken afneemt. Het belangrijkste is dus zorgen dat je alles ergens noteert. Dit kan een mailbox zijn, een speciale applicatie voor GTD, of een simpel stuk papier. Het is wel heel belangrijk om te zorgen dat minimaal 1x per week je 'emmer' leeg is. Hoe vaker je emmer leeg is des te fijner is het werken. En des te meer overzicht houd je op je taken.

Process

Nadat je alles in je 'emmer' hebt gestopt is het van belang om je taken te verwerken. Het is belangrijk om dit volgens een vast patroon te doen. Je moet zorgen dat je nooit iets terug in je 'emmer' doet. Begin bovenaan. Ongeacht de prioriteit van de taak. Stel voor jezelf een regel in: alles wat binnen x aantal minuten opgelost kan worden --> direct doen!. Persoonlijk gebruik ik hiervoor 5 minuten. Door het direct uit te voeren worden je 'klanten' direct verrast door de korte doorlooptijd van de taak maar bovenal, het is uit je hoofd en het is opgelost.

Organize

Het verwerken van de taak komt er op neer om de taken op te delen in een aantal groepen. Je organiseert de taken. Ik heb hiervoor een aantal groepen gemaakt. De groepen die ik hanteer zijn: ToDo, informatie-referentie, wachten en vervolgacties. In de eerste groep zet ik alles wat ik moet doen. De tweede groep bevat allerlei informatieve stukken. Ik verwijder deze niet omdat ik een goede zoekfunctie heb. Wachten zijn stukken waar ik op dit moment niets voor hoef te doen. De lange termijn zeg maar. De vervolgacties groep bevat stukken welke door iemand anders uitgevoerd worden waarna het weer bij mij terecht komt.

Je hebt nu dus een aantal lijsten / groepen waarin de verschillende taken aanwezig zijn. Het mooiste van GTD is het leegmaken van deze lijstjes. Door deze leeg te houden kan je veel beter, sneller en geconcentreerder andere taken oppakken. Persoonlijk zie ik het zelfs als een sport!

Review

Het is belangrijk om de bovengenoemde groepen voortdurend te blijven monitoren. Door ze te blijven monitoren kan je snel ingrijpen mocht je bijvoorbeeld nog wachten op de klant die nog iets moet aanleveren. Hierdoor blijf je ook scherper op deadlines en datums. Je kan er voor kiezen om de taken met de hoogste prioriteit op te gaan pakken. Je kan er ook voor kiezen om gewoon bovenaf te beginnen. Het oppakken van de hoogste prioriteit heeft als voordeel dat er geen moeilijke klusjes blijven liggen doordat je steeds kiest voor de makkelijkere taken.

Do

Het belangrijkste van lijstjes is, zoals gezegd, het oppakken van de taken. Als de taken niet opgepakt worden blijven je lijstjes zich aanvullen en komt er van GTD niks terecht.

Links

Er zijn verschillende websites met informatie over GTD. Neem eens een kijkje op deze websites om meer te weten te komen over GTD

Slot

Getting things done is een onderwerp waar websites en boeken vol over geschreven zijn. Er zijn veel voorstanders maar zeker ook tegenstanders. Ik ben er tenminste veel mee geholpen. In een simpele tutorial kan ik dus niet meer als de basis uitleggen. Hopelijk nodigt het uit om je er verder in te verdiepen. Heb je vragen en/of opmerkingen kan je dat altijd hier doen!
pijl top© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.012s