login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > Bedrijfsleven


Gegevens:
Geschreven door:
Martijn
Moeilijkheidsgraad:
Gemakkelijk
Hits:
44828
Punten:
Aantal punten:
 (4)
Aantal stemmen:
1
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (5)
 


Tutorial:

Factuur opstellen (met voorbeeld)

1. Intro
2. Algemene info
3. (Adres-)Gegevens
4. Bedragen
5. Einde

1. Intro
Welkom bij deze tutorial. Velen hier zijn (nog) geen professionele programmeur/ontwerper, dus de meeste zullen ook nog niet alles weten van bedrijfsleven.
Ikzelf ben ook geen pro, maar ik zal proberen te vertellen wat ik wel weet, zodat de rest daar ook iets mee kan. Wat gaat volgens is een combinatie van wat ik op internet heb gevonden en wat ik in mijn lessen bedrijfscorrespondentie heb gehad.

LET OP: Ik ben Nederlands. Het kan zijn dat het in Belgi� anders is, al zal het 99% identiek zijn.
Helemaal onderaan staat een link naar een voorbeeld.
pijl top
2. Algemene info
Leuk, een factuur. Waarom zou je? Als je alles zwart werkt en handje contantje betaald krijgt is daar ook geen enkele reden voor (afgezien van eigen administratie misschien). Ben je al een tijdje bezig, dan zul je steeds meer niveau kunnen leveren en kun je dus grotere klanten trekken. En met grotere klanten bedoel ik eenmanszaken of kleine bedrijfjes. Deze mensen willen wel een factuur, die mogen niet zomaar wat geld naar je schuiven als vergoeding. Dus je moet een factuur opstellen, maar wat moet er allemaal op staan? Dat gaan we dus bekijken.

Mag je zomaar een factuur uitschrijven? Jup, iedereen mag een factuur uitschrijven. Al zijn er wel een paar punten waar je even op moet letten:
1. Je mag GEEN btw rekenen. Dus een subtotaal + btw mag NIET. Je bent geen bedrijf, dus daar mag je geen gebruik van maken.
2. Je mag niet zomaar eindeloos facturen blijven uitschrijven voor iets wat steeds hetzelfde is. Een keer een website factureren ja, 100 websites factureren nee.
3. Je moet zorgen dat je wel een beetje een fatsoenlijk ding aflevert. Een servetje met een bedrag is natuurlijk geen geldig iets.
4. Je mag niet onbeperkt facturen uitschrijven. Je mag ongeveer tot 1100 euro verdienen als student. 5. Als je geen BTW nummer hebt, moet je je sofinummer (BSN) neerzetten. Let wel op! Dan ben jij degene die administratie moet bijhouden. Al zul je niet snel opvallen omdat het voornamelijk kleine bedragen zijn.

Het is aangeraden bovenaan je factuur in grote letters FACTUUR te zetten. Dit schept duidelijkheid.
pijl top
3. (Adres-)Gegevens
Oke, dan moet er een zooi gegevens op het factuur staan. Jouw gegevens, de gegevens van je klant, factuurnummer en nog wat dingen. We gaan ze 1 voor 1 af:
Jouw gegevens Denk aan je adres, telefoonnummer, bankrekening, website. En als je het hebt KvK nummer en BTW nummer.
Vaak word dit rechts langs de kantlijn geplaatst. Vaak staat er helemaal bovenaan je logo (als je die hebt) of je naam.
Klant gegevens Naam, adres, mogelijk een klantnummer
Dit word links uitgelijnt en dan is de truc dat als je je factuur vouwt voor je envelop, het adres in het venstertje komt. Dat zal ongeveer een regel of 7 vanaf boven zijn.
Extra info onderwerp, datum
Na het adres van je klant, houdt je een paar regels leeg, en daarna zet je het onderwerp neer. Onder het onderwerp zet je de datum van versturen. Deze datum is een belangrijke datum, gezien de betaaldatum er van afhangt. Als je vermeldt dat er binnen 30 dagen dient te worden betaald, wordt er vanaf die dag geteld.
Factuurnummer.
Het is natuurlijk een beetje amateuristisch om te beginnen met factuur 1. Je mag beginnen met elk getal dat je wilt. Vervolgens moet er een logica inzetten hoe het meer wordt, over het algemeen krijgt een nieuw factuur gewoon het laatste nummer+1.
FOUT: nr 12345, nr 12349, nr 12837, nr 12543
GOED: nr 12345, nr 12346, nr 12347, nr 12348
Het is NIET toegestaan een factuurnummer over te slaan!
Dan moet je ook rekening houden met vervolgfacturen. Vaak word dat zo opgelost: nr 12345.01 voor factuur 1, 12345.02 voor factuur 2, etc etc. Dit is alleen als het over hetzelfde product of bezigheid gaat. Maak je voor dezelfde klant nog een website, is dat een nieuw iets. Maar maak je voor diezelfde website een uitbreiding nadat je vorige factuur is verstuurd, is dat een vervolg factuur.
pijl top
4. Bedragen
En dan het deel waar we waren we het allemaal voor doen, de bedragen. Hier is niet zoveel over te zeggen, je moet het gewoon opdelen in kolommen.
Omschrijving, kwantiteit (aantal), bedrag (meteen een totaal, geen 'per stuk' tenzij vereist). Dan zet je lager op de pagina een streep (------ +), daaronder Subtotaal: *totaalbedrag hier*, daaronder BTW(0%): � 0, daaronder weer een streep, en dan nogmaals je totaalbedrag.
Als je wel btw mag rekenen kun je uiteraard de 0% vervangen voor bv 19% en dan moet je totaalbedrag ook worden aangepast.
Wil je het geld voor een vaste datum, dan kun je zoiets neerzetten:
Gelieve het bedrag over te maken op het bovenstaande rekening binnen 10 werkdagen. Let op 'werkdagen' ipv 'dagen'! Het is niet hetzelfde! (hoeft niet pers� 10 te zijn)
pijl top
5. Einde

Nou dat was het dan alweer. Het was niet echt lastig, maar handig om te weten.
Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en als iemand suggesties voor verbetering heeft, laat ze maar bij nota's achter!
Als iemand andere dingen weet, stuur me maar een PM, dan zet ik je hier in deze tut erbij (eventueel met je naam)

VOORBEELD VAN EEN FACTUUR

Als je nog wat meer informatie wilt, kun je de volgende sites bekijken, deze heb ik ook gebruikt voor deze tutorial:
http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/factureren/voorbeeld
http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/factureren/vereisten
http://www.mkbservicedesk.nl/185/factureren.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Factuur

Succes,
Martijn Vooges
pijl top


© 2002-2020 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.034s