login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > ASP


Gegevens:
Geschreven door:
tomk
Moeilijkheidsgraad:
Gemakkelijk
Hits:
7239
Punten:
Aantal punten:
 (3.67)
Aantal stemmen:
3
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (5)
 

Tutorial:

Variabelen in ASP

1. Inleiding
2. Voorbeeld1
3. Uitleg voorbeeld 1
4. Voorbeeld2
4. Tenslotte




1. Inleiding
Variabelen worden gebruikt om een waarde in op te slaan. Deze waarde kan tijdens het uitvoeren van de code veranderen, maar we kunnen de waarde telkens gebruiken door de naam op te geven. In de meeste programmeertalen heeft een variabele een datatype. In ASP is dit echter niet zo, alle variabelen zijn van het type Variant (VBScript). Een variabele heeft wel een impliciet subtype. Dit kan nog wel eens tot rare dingen leiden doordat bijvoorbeeld een nummer met een tekst die een nummer weergeeft wordt vergeleken, terwijl deze voor het programma niet gelijk zijn.

 top

2. Voorbeeld 1
Het onderstaande voorbeeld illustreert het gebruik van variabelen. Je begint een variabel altijd met VarNaam.Dan plaats je het = teken achter VarNaam. Dan zet je tussen haakjes je tekst of code.Dan moet je vervolgens er onder zetten Response.Write VarNaam. Anders leest hij de variabel niet en heb je er niks aan. Sluit hem wel af met %> en open een variabel ook altijd met <%. Hier een voorbeeld:

vars1.asp
<HTML>
<BODY>
<%
VarNaam = "Hallo wereld!"

Response.Write VarNaam
%>
</BODY>
</HTML>




 top

3. Uitleg voorbeeld 1
In het bovenstaande voorbeeld wordt de variabele zomaar gebruikt. Hoewel dit zonder meer kan heeft dit een ernstig nadeel. Als je een typfout zou maken, dan is het resultaat onjuist. Stel je voor dat we Response.Write MijnVa hadden geschreven. Dan zou ASP dat als een nieuwe variabele beschouwen en zou er niets in de browser verschijnen. Het is daarom handig om het verplicht te maken variabelen eerst te declareren. Dit doe je door als eerste regel in het script het Option Explicit statement te plaatsen. Daarna moet elke variabele eerst benoemd worden met het Dim statement.


 top

4. Voorbeeld 2
Nou gaan we hem iets anders maken. Met het dim statement. We zetten nu onder <% Dim VarNaam . Hiermee open je een variabel in het dim statement. Dan volgt het zelfde als wat we in voorbeeld 1 hebben gedaan. Natuurlijk sluiten we de variabel ook weer af met %>.

vars2.asp
<%Option Explicit%>
<HTML>
<BODY>
<%
Dim MijnVar

VarNaam = "Hallo wereld!<br>"

Response.Write VarNaam
MijnVar = " Dit script gebruikt Option Explicit"

Response.Write VarNaam
%>
</BODY>
</HTML>



 top


4. Tenslotte

Als we in de bovenstaande code dezelfde fout zouden maken, dan zou ASP een foutmelding geven en ons melden dat de variabele niet bestaat. Als het niet helemaal duidelijk is stuur me dan even een pm.

 top

« Vorige tutorial : Includes gebruiken met ASP Volgende tutorial : Arrays (uitgebreid) »

© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.011s