login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsartikel:
Voorraad IPv4 adressen binnen jaar uitgeput
Gepost door: NTS64 - 26 juli 2010 - 14:12 - Bron: ReadWriteWeb - Hits: 4962


Het is al langer geweten dat het aantal IPv4 adressen uitgeput begint te geraken. Door de trage overgang naar IPv6 en het groeiende aantal apparaten dat een IP adres nodig heeft geraakt dit proces van uitputting in een stroomversnelling terecht.

Volgens John Curran, CEO van Regional Internet Registry American Registry for Internet, Numbers(ARIN) zal het aantal IPv4 reeds binnen een jaar zijn uitgeput. Curran is zeker niet de eerste om dit te verkondigen, onder andere ook Google’s internet evangelist Vincent Cerf verklaarde dit eerder.

Slechts 6 procent over
Vandaag gebruikt het grootste deel van het internet IPv4. IPv4 adressen bestaan uit 32 bits en dus zijn er zo’n 4 miljard verschillende IPv4 adressen beschikbaar. De opvolger van IPv4,  IPv6 gebruikt adressen die bestaan uit 128 bits waardoor het aantal IPv6 adressen redundant is: per persoon zijn er ongeveer 50 duizend triljoen triljoen IPv6 adressen beschikbaar. Curran verklaart dat de groeiende schaarste van IPv4 adressen verzoorzaakt wordt door de toename van apparaten die een eigen IP adres nodig hebben. Hiertoe behoren kleine chips, rfid-tags, smart grids en andere apparaten die deel uitmaken van het zogenaamde Internet of Things. Van de 4 miljard IPv4 adressen is er slechts 6 procent nog niet uitgegeven.

Migratie IPv6
Curran verwacht dat deze 6 procent binnen een jaar uitgegeven zal zijn. Volgens Curran is het niet alleen de taak van de internetproviders om de overstap naar IPv6 vlekkeloos te laten verlopen. Ook grote content providers zoals Google en Facebook moeten hun uiterste best doen om alles vlot te laten verlopen. Bedrijven zoals Google moeten nauw samenwerken met hun internetproviders om de migratie te verwezenlijken en om zowel IPv4 als IPv6 te ondersteunen. Curran merkt duidelijk een migratie naar IPv6 op maar die verloopt volgens hem nog steeds te traag.

De meeste diensten van Google ondersteunen reeds IPv6 en het bedrijf heeft zelfs een webpagina opgericht in verband met het protocol “IPv6 is essential to the continued health and openness of the Internet [and] will enable innovation and allow the Internet's continued growth.”, verklaart Google op deze pagina. Verder organiseerde Google in juni ook een Google IPv6 Implementors Conference waarop Facebook het gebruik van IPv6 aankondigde. Opmerkelijk was het voorwoord van Vincent Cerf op deze conferentie: hij riep bedrijven en internetproviders op om IPv6 te gebruiken zodat er geen zwarte markt voor IPv4 adressen zou ontstaan.

Y2K deel II?
Volgens sommigen staat het internet een tweede Y2K te wachten met de schaarste van IPv4 adressen. Er ontstond toen paniek om de impact die de milleniumwisseling op computersystemen zou hebben, maar uiteindelijk verliep deze vlekkeloos. Sommigen zoeken heil in technieken zoals Network Address Translation, waarbij verschillende apparaten naar een IP adres worden doorverwezen en waardoor er dus minder unieke IP adressen nodig zijn. NAT kon in 2008 alvast op kritiek van Google rekenen: volgens het internetbedrijf is het slechts een tijdelijke oplossing en brengt deze techniek complicaties voor de internet architectuur mee, zorgt het voor obstructies bij het ontwikkelen van nieuw applicaties en staat het in contrast met het principe van openheid in netwerken. “While technologies such as Network Address Translation (NAT) can offer temporary respite, they complicate the Internet's architecture, pose barriers to the development of new applications, and run contrary to network openness principles”, verklaarde Google in 2008.


Bookmark and Share

Pagina:

Offline  Ontani
Gepost op: 26 juli 2010 - 15:56
Gouden medailleGouden medailleGouden medailleGouden medaille

-1
Citaat:
NAT staat in contrast met het principe van openheid in netwerken


En wie wilt er nu precies dat z'n volledig netwerk openbaar wordt naar het internet? Probeer dan maar eens de gaan filteren wie er wel of niet op internet mag in een bedrijfsomgeving als iedereen rechtstreeks op het net hangt. (een proxy instelling is zo verwijderd)

Pagina:
© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.019s