login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsbericht:
Updates | Gepost op: 25 januari 2016 - 14:23 | 19 reacties

Zoals je wellicht hebt gemerkt is het de laatste tijd redelijk stil hier, en sinds ongeveer een week laat de bereikbaarheid van sitemasters nogal te wensen over. We zijn aan het onderzoeken waar dit door komt en (of en zoja) hoe we dit gaan oplossen. Waarschijnlijke oorzaak zijn (zoekmachine)bots die onze site veelvuldig bezoeken.

Het voortbestaan van sitemasters staat ook al enige tijd ter discussie. Daarbij is de code van deze site ondertussen zodanig gedateerd dat we, waar we voorheen voor de keuze stonden om een nieuwe versie te rollen, nu toch echt binnen afzienbare tijd iets moeten verzinnen om ervoor te zorgen dat de site blijft werken (tja PHP updates he).

Mocht je vragen hebben over dit alles, stel ze gerust, op het forum of via crewbericht of PM. Je kunt natuurlijk ook op dit bericht reageren.

Thomas
Moderator


Pagina:  

Offline  TimTimSch
Gepost op: 01 februari 2016 - 23:12
Nieuw lidIk denk dat de site een nieuwe css kan hebben 

Offline  Thomas
Gepost op: 02 februari 2016 - 14:24
ModeratorAls dat het enige probleem was, was dat al tijden gebeurd.

Offline  TimTimSch
Gepost op: 02 februari 2016 - 14:34
Nieuw lidIk weet het. Maar het kan ook aan de server liggen.
Maar een nieuw uiterlijk staat wel mooi.
En als we ook nog wat mensen kunnen lokken voor een actievere forum dan zie ik geen problemen meer.
Oja alleen de updates van de server.

Offline  Devimo
Gepost op: 03 februari 2016 - 11:09
Nieuw lidHet wordt inderdaad tijd dat er dingen veranderen, wat is er gebeurt met de beta van destijds? Misschien kan daar het een en ander alvast van hergebruikt worden voor de nieuwe variant.

Grote vraag is natuurlijk, waar wil het team en de gebruikers naar toe met de website. Bedoel de meeste teamleden/eigenaren zijn niet eens meer actief op de site.

Offline  Thomas
Gepost op: 03 februari 2016 - 17:29
Moderator@Devimo

Het is zo makkelijk om te verlangen dat dingen veranderen als je de veranderingen zelf niet hoeft door te voeren, dat vereist namelijk geen enkele inspanning.

Ook spreek je in zekere zin uit onwetendheid, omdat je alleen de buitenkant ziet - je hebt geen enkele weet van de staat van deze site onder de motorkap, al zou je deze al min of meer kunnen opmaken uit het bericht.

Kort gezegd is er sinds het begin van versie 2 enthousiast van alles bijgemetseld maar niet echt onderhouden en zijn bepaalde dingen toen niet echt fantastisch opgezet. Ik had het toen waarschijnlijk ook zo aangepakt, dit alles is ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. En wat hier ook over op- en aangemerkt kan worden: de site is (wellicht wonder boven wonder) nog steeds in de lucht.

Ik ben hier een tijd weggeweest, maar eigenlijk is er in mijn afwezigheid weinig veranderd.

Al vanaf het moment van de lancering van versie 2 was er sprake van plannen voor een "nieuwe" versie. Bij de lancering van versie 2 was er niets eens een forum, die heb ik toentertijd nog in allerijl in elkaar moeten zetten. Dit is trouwens een van de onderdelen die in grote lijnen nog precies hetzelfde in elkaar zit en werkt als toen. Misschien is je het niet opgevallen, maar ik heb bepaalde pagina's van het forum recent helemaal strakgetrokken, naar beste vermogen in de huidige opzet. Er veranderen dus wel degelijk dingen, alleen wellicht niet zaken die je opvallen of zaken waarvan je wellicht had gehoopt dat deze er anders uit zouden zien of anders zouden werken dan ze nu doen.

V2 was eigenlijk niet eens een lancering, het was meer een reactie op het hiaat dat gecreëerd werd doordat Joël simpelweg de stop uit V1 trok.

Als ik de interne forums er op na sla dan is er in ieder geval in 2009 een serieuze poging ondernomen, hier is wel een heleboel informatie van verloren geraakt en ik heb hier verder ook geen code van gezien. Ik denk dat toen dat stilviel de mensen die er toen tijd en moeite in hadden gestoken ook terecht zoiets hadden van "bekijk het maar".

Er zijn daarna nog twee (halfslachtige, als je het mij vraagt) pogingen ondernomen om een nieuwe Drupal site op te zetten (in de voorheen toegankelijke /test en /beta directories - deze heb ik inmiddels verwijderd). Redenen voor het stilvallen daarvan zijn waarschijnlijk te weinig motivatie, tijdgebrek of een gebrek aan een structurele aanpak middels een voorgedefinieerd plan, of een combinatie daarvan. Hier zat trouwens waarschijnlijk weinig (her)bruikbaars in, het betrof volgens mij twee nagenoeg kale Drupal installaties.

Citaat:
Grote vraag is natuurlijk, waar wil het team en de gebruikers naar toe met de website.

That's a good one -_-. Aan de ene kant: er is geen team. In ieder geval zeker geen team ontwikkelaars ofzo. Aan de andere kant: de gebruikers hebben al een hele tijd de gelegenheid gehad om van zich te laten horen. Ook is -als ik de interne forums mag geloven- besloten om een selecte groep trouwe leden te informeren naar hun mening. Dit is m.i. een goed plan: als je iedereen laat meebeslissen wordt het vele malen moeilijker om overeenstemming te bereiken. Daarnaast ben je dan minder tijd "kwijt" met overleg. Maak je eens een voorstelling van jouw voorstel: je luistert naar "iedereen" en probeert daar iets van te maken... Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen, dus wat dat betreft mogen we best zelf een beetje eigenwijs zijn en (deels) een eigen invulling aan zaken geven. Commentaar of suggesties? ^ Daar is het forum.

Citaat:
Bedoel de meeste teamleden/eigenaren zijn niet eens meer actief op de site.

Mee eens, maar wat wil je hier verder mee zeggen? Bied je je aan als crewlid om deze (on?)dankbare taak op je te nemen en mee te helpen en te bouwen? Beetje makkelijk scoren met zo'n opmerking.

Je moet het zo zien. Met dit nieuwsbericht geef ik aan dat het twee voor twaalf is. Voor het opzetten van een "versie 3" is het meest haalbare op dit moment waarschijnlijk een vernieuwde versie van de bestaande functionaliteit, of beter, een in eerste instantie afgeslankte vorm hiervan.

Maar zelfs om dat te doen zal de code en de database zo goed als herschreven moeten worden omdat er ongeveer 12 jaar achterstallig onderhoud is. Er moet dus een volledige archictectuur overhaul plaatsvinden om dit uberhaupt mogelijk te maken.

Oh, en dan is er nog het kleine detail van het (tijdelijk behouden van) alle bestaande content. Deze kunnen we om meerdere redenen niet zomaar wegkieperen (vindbaarheid etc.).

We staan dus voor een aantal zeer ingrijpende technische uitdagingen, we hebben simpelweg niet de tijd noch de luxe om kringgesprekken te gaan voeren met iedereen die zijn of haar ei kwijt wilt en eerlijk gezegd heb ik daar ook helemaal geen zin in omdat dat op dit moment helemaal geen zoden aan de dijk zet.

Probeer je ook eens een voorstelling te maken van alle (ontwerp)beslissingen die genomen moeten worden (je kunt daarbij de functionaliteit van de huidige site als uitgangspunt nemen) om tot een werkbaar geheel te komen wat tevens een beetje future proof is? Dat op zich (enkel het ontwerp) is al een MONSTERKLUS.

Ik ben ondertussen allerlei "kleine" testjes aan het doen, maar ik moet nog zien of ik iets ga herschrijven met de huidige stand van zaken (van site, crew, leden en betrokkenheid, of liever gezegd het ontbreken hiervan).

Dit topic is ook bedoeld om reacties uit te lokken, maar tot nu toe zijn deze nogal zwaar overgesimplificeerd.

Offline  Wijnand
Gepost op: 10 februari 2016 - 15:21
ModeratorEens, Thomas.

Offline  Daiben
Gepost op: 10 februari 2016 - 20:08
LidIk log maar eens een keer weer in voor het laatst gebeurd op
24 september 2013 - 13:21. Is het misschien een idee om de site opnieuw op te bouwen. Niet zoals de beta die destijds uitgegeven werd maar door de community zelf aan de hand van een public repository. Dat het huidige team deze repository beheerd? En kijken of er interesse is vanuit de oude community. Ik denk dat er zat mensen zijn die mee willen helpen maar daarbijnaast zijn jullie aan zet om dan het project te beheren.

Offline  Thomas
Gepost op: 10 februari 2016 - 20:30
Moderator@Daiben
Dat is niet alleen een idee, maar ondertussen bittere noodzaak (zoals je wellicht uit mijn vorige epistels hebt kunnen opmaken).

Welke beta bedoel je precies? Die in /beta stond? Was dat meer dan een kale Drupal installatie dan?

Ik denk dat er op dit moment niet zoveel vrijwilligers zijn. Geïnteresseerden kunnen zich natuurlijk altijd melden maar die moeten dan wel op een of andere manier beoordeeld worden op geschiktheid en betrouwbaarheid.

Op onze beurt zouden wij dan ook moeten kunnen bouwen op (de lange adem van) deze mensen.

Iedereen heeft ook verschillende ervaring, kennis en kunde. Daarom zou ik het liefst iets in, of zo dicht mogelijk bij, native (en liefst object georiënteerd) PHP maken zodat de instapdrempel voor het ontwikkelen (en laten we het onderhoud niet vergeten) zo laag mogelijk is. Zoals gezegd ben ik al allerlei "kleine" tests aan het uitvoeren... .

Ik zie het voordeel van een public repository niet helemaal (en ook is er nu niet bepaald een team). Ik wil geen security-through-obscurity prediken maar de source van een community vanaf dag 1 vrijgeven is volgens mij het onheil over je afroepen. Ik ben al een tijdje de logs een beetje in de gaten aan het houden en een aantal "vrienden" uit een zeker aantal omliggende landen is al langere tijd zeer nadrukkelijk aan de poort aan het voelen.

Ook zou iemand dan kunnen besluiten om met de source (en een groter ontwikkelteam) zijn eigen toko te starten en dat lijkt mij nu niet de bedoeling.

Offline  Daiben
Gepost op: 11 februari 2016 - 00:39
LidHet was maar een hersenspinsel. Ik zou zeggen zet een formulier op en kijk wie er zich inschrijft. Ik zou best wel een avondje pw aan sitemasters willen besteden.

Als jij misschien een soort van backlog op zou willen zetten dan met daarin alle vereisten van het systeem dan kun je desnoods een private repo opzetten waarin iedereen zijn aandeel in kan brengen. Tevens zal voor een nieuwe site zeker een goede planning beschikbaar moeten zijn met wie wat doet en wanneer dit klaar zou moeten zijn. Want anders gaat de geschiedenis zich zeker herhalen aangezien er al een V3 5 jaar geleden zou zijn als het niet langer is.

Offline  Jointjeff
Gepost op: 11 februari 2016 - 10:57
HTML interesseZou erg zonde zijn als SiMa straks omvalt en waarschijnlijk niet meer terug komt.

Ik wil ook best mee helpen.

Lijkt me een goed plan dicht bij native PHP te blijven.

M.b.t. template(s) zouden we misschien een framework (Bootstrap, Foundation o.i.d.) kunnen gebruiken om op dat vlak wat tijd te besparen?

Pagina:  
 
© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.018s