login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Tutorials

Tutorials > Overig


Gegevens:
Geschreven door:
RinkXing
Moeilijkheidsgraad:
Normaal
Hits:
98497
Punten:
Aantal punten:
 (3.88)
Aantal stemmen:
16
Stem:
Niet ingelogd
Nota's:
 Lees de nota's (19)
 

Tutorial:

Bouw je eigen FTP server

Benodigheden

»Het programma FileZilla dat je bij downloads op deze site kunt vinden.
»Een FTP-client programma

Inleiding

Met een eigen FTP-server kun je je familie en vrienden eenvoudig laten graaien door je bestanden, of beter gezegd, de bestanden die je wilt delen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een ftp server en client programma, en natuurlijk vrienden (die dan moet beschikken over een FTP-Client programma) die er iets vanaf willen downloaden. Ook uploaden behoort tot een van de mogelijkheden, zodat je vrienden dus ook hun bestanden kunnen delen. Als je je FTP server goed hebt ingericht, kun je de nieuwe vrienden dus snel toevoegen en ook verwijderen, zonder dat je er veel instellingen voor hoeft te gebruiken. Ik heb voor jullie een stappenplan gemaakt waarmee ik gebruik heb gemaakt van de FileZilla server, een gratis open-source FTP-server.


Even anders denken...

Wanneer je inlogt op een FTP-server, zul je zien dat dit er hetzelfde uitziet als op de harde schijf hoe je het gewent bent. Deze lijst is vrijwel altijd virtuel omdat de daadwerkelijke mappen op een willekeurige plaats op de server staan. Wanneer je bijvoordbeeld de mappen download en upload ziet staan, kunnen deze verwijzen naar de mappen C:Mijn DocumentenDownload en E:UitzoekenUpload. Hier merkt de gebruiker niets van. Voor de toegang tot een FTP-server kun je het best gebruik maken van groepen. Alleen groepen krijgen bepaalde rechten om te downloaden/uploaden. Nieuwe gebruikers maak je gewoon lid van een bijpassende groep. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk gebruikers kunt aanmaken of wissen, zonder dat je dus alle rechten opnieuw moet instellen.


Rechten

Met FileZilla kun je vrienden toegang verlenen tot meerdere mappen op uw PC of netwerk. Iedere map die op de FTP-server beschikbaar wordt, krijgt van jou rechten toegewezen. Op een FileZilla server zijn de belangrijkste rechten:

Rechten bestanden

Read » Downloaden
Write » Uploaden
Delete » Wissen
Append » Toevoegen

Rechten mappen

Create » Mappen aanmaken
Delete » Mappen wissen
List » Inhoud (bestanden en mappen) opvragen
+Subdirs » Bovenstaande instellingen geldig maken voor alle onderliggende mappen

We gaan in het stappenplan gebruikers toegang verlenen tot de map C:FTP Home, C:FTP Upload en D:Muziek. Hiervoor moeten minimaal de rechten Read (downloaden) en List (de inhoud van de map opvragen) nodig. De optie +Subdirs schakelen we in om ervoor te zorgen dat de gebruikers hetzelfde mogen doen in onderliggende mappen, bijvoordbeeld D:MuziekDennis en C:FTP UploadMurfy. Alleen de map C:FTP Upload krijgt naast Read ook nog de opties Append (uploaden) en Create (bestanden/mappen aanmaken), want anders kunnen de gebruikers geen bestanden uploaden.


Virtuele mappen

Bij een FTP-server komt een gebruiker standaard uit in één map: de Home directory. In mijn voordbeeld is dat C:FTP Home. Om toch naar een andere map te springen, maakt de FileZilla server gebruik van de standaard koppeling aan Windows. Als je bijvoordbeeld een snelkoppeling naar C:FTP Upload in de map C:FTP Home aanmaakt en hem als Upload hernoemt, ziet de gebruiker een mapje upload in zijn/haar hoofddirectory. Maar dit is alleen wanneer je de gebruiker daar toegang tot verleent.


Concrete inrichting

In ons stappenplan gaan we de groep Muziek maken. Deze groep krijgt de volgende rechten:

C:FTP Home » De standaardmap waarin de gebruiker na het inloggen beland.
C:FTP Upload » Een map waar gebruikers uploaden en downloaden.
D:Muziek » Een map op een andere schijf waar gebruikers vanaf downloaden

In de map C:FTP Home komt een standaardsnelkoppeling naar de map C:Upload en D:Muziek. Iedereen die lid is van deze groep, ziet deze mappen en kan ze gebruiken. Uiteraard kun je dit uitbreiden naar iedere willekeurige map/schijf op je eigen PC of bestandsindeling in je thuisnetwerk.

Ok, we zijn eindelijk aan de praktijk.


Stap 1» Voorbereiding

Maak de hoofdirectory C:FTP Home en een map waar de gebruikers kunnen uploaden C:FTP Upload. Plaats in de map C:FTP Home snelkoppelingen met een duidelijk herkenbare naam, ik gebruikte muziek en upload, zodat je ze kunt herkennen in een map.

Stap 2 » Download en installeren.

Download en installeer FileZilla Server. Het programma bestaat uit twee delen; de daadwerkelijke FTP-server en een losse beheermodule. Selecteer tijdens de installatie de optie instal as service, started with Windows om de server automatisch op te laten starten. Om te voorkomen dat de beheermodulle automatisch opstart wanneer je Windows opstart kies je bij Server interface voor Start Manually, waardoor je de beheermodulle handmatig kunt opstarten.

Stap 3» Wachtwoord beheermodulle aanpassen

Als je wilt voorkomen dat iedereen je instellingen je instellingen kan aanpassen, dan verander je het wachtwoord in de beheermodulle. Start de beheermodulle op in het startmenu bij FileZilla Server Interface en kies de Sittings in het menu Edit. Pas het wachtwoord aan in de Admin interface settings.

Stap 4» Groep(en) definieren.

Kies groups in het menu Edit om de groepsinstellingen op te geven. Klik onder General Add om de groep muziek toe te voegen. Onder shared folders kunnen mappen en lees- en/of schrijf rechten worden opgegeven voor deze groep. De eerste map die je toeovegd wordt automatisch de hoofddirectory van de gebruikers, om dus een andere map als hoofddirectory te gebruiken moet je de map selecteren en dan op de knop Set as home dir aanklikken. Geef de map C:FTP Home de rechten Read en List. Plaats een vinkje bij +Subdirs om deze rechten te laten gelden voor alle submappen. Vink resolve windows shortcuts aan om eenvoudig buiten de home-directory te navigeren via Windows-snelkoppelingen. Als de optie show relative path is geselecteerd, kunnen de gebruikers niet zien waar ze zich op jouw computer bevinden.

Stel nu ook de rechten in van de mappen D:Muziek (Read, List en +subdirs) en C:FTP Upload (Read, Write, Append, Create, List en +subdirs). Als je dit niet doet worden de snelkoppelingen die je bij stap 1 hebt aangebracht niet herkend en zullen de mensen dus nooit gebruik van jouw FTP server kunnen maken.

Stap 5 » Gebruikers aanmaken.

Klik op users in het menu Edit en maak met de knop Add nieuwe gebruikers aan. In het overzichtsscherm maak je de gebruiker lid van de groep muziek (stap 4). Ik het voorbeeld (username RinkyDink) krijgt RinkyDink alle mappen met bijbehorende rechten, die je in stap 4 hebt gedefenieerd. Vergeet niet een wachtwoord op te geven bij RinkyDink want anders kan iedereen daar zo op inloggen en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Bij Shared folders kun je extra opties instellen voor de gebruiker(s)groep).

Stap 6 » Klaar!

De FTP server is nu klaar voor gebruik, o ja, nog een ding, de gebruikers moeten inloggen via port 21 en ze moeten op jouw IP adres kunnen komen dat je kunt achterhalen door te gaan naar : Mijn IP adres

Veel plezier met jullie FTP server,

Regards,

RinkXing

Stap »FireWall

Wanneer je gebruik maakt van een gedeelde internetverbinding, dien je een 'port mapping' te maken om de ftp-server bereikbaar voor het internet te maken. Dit houdt in dat de standaardpoort van de ftp-server (poort 21) doortrekt vanaf je internetverbinding naar het IP-adres van de PC in je thuisnetwerk, waarop de FTP-server staat. Hoe dit precies in zijn werk gaat staat in de handleiding van je router of kabel/adsl-modem. Zonder 'port mapping' is de FTP-server niet bereikbaar. Het instellen hiervan (vaak alleen op internet) kan via de beheermodule van je internetapparatuur. Veelvoorkomende benamingen hiervoor (port mappings) zijn:
» NAT
» NAPT
» virtual server
» virtual host
» post forwarding.

« Vorige tutorial : Adware & Spyware Volgende tutorial : mIRC Scripting Deel 1 »

© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.011s