login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsartikel:
Google mag in China blijven
Gepost door: NTS64 - 10 juli 2010 - 21:48 - Bron: Google Blog - Hits: 1330


De twijfel of Google al dan niet in China actief zal blijven is voorbij: de internetgigant mag voorlopig in China operationeel blijven. Chinese toezichthouders hebben de Internet Content Provider licentie van Google verlengt, schrijft het bedrijf in een blogpost.

De voorbije dagen zag het ernaar uit dat Google zich zou moeten terugtrekken uit China omdat de datum verstreken was waarop het land al dan niet een nieuwe ICP zou toekennen aan het bedrijf. Men vreesde dat China geen nieuwe licentie zou toekennen omdat Google sinds maart de Chinese censuur aan zijn laars lapte. De Chinese versie van de zoekdienst leidde gebruikers automatisch om naar de Google diensten van Hong Kong, waarop geen censuur rust. Nadat de Chinese overheid het bedrijf had gewaarschuwd dat deze omleiding in strijd was met haar beleid, veranderde Google de automatische omleiding in een statische pagina. Hierop konden gebruikers zelf de keuze maken tussen de Chinese (gecensureerde) versie of de in Hong Kong gebaseerde versie van de zoekdienst.

“It was clear we had to end the redirect. We put up a static page”, verklaarde CEO Erich Schmidt tegenover de Financial Times.

Google had in januari al plannen om het land te verlaten omwille van mogelijke de betrokkenheid van China bij de aanval op Gmail adressen van mensenrechten activisten. Hoewel het land ontkende leek het toch betrokken te zijn bij het incident. Twee anonieme bronnen van het persagentschap Reuters beweerden dan weer dat de aanval van binnenuit was opgezet.

Google heeft toch wel enig belang bij haar operaties in het land: zo’n 400 miljoen Chinezen maken gebruik van het Google zoekplatform. Het bedrijf heeft echter niet het grootste marktaandeel in handen, dit is weggelegd voor concurrent Baidu.com. De verlenging van de ICP licentie heeft ook zijn effect gehad op de beurzen. Aandelen van Google stegen met 5 procent, terwijl die van concurrent Baidu met 4 procent zakten.

Het is onzeker wat de toekomst zal bieden, Google is alvast van plan om de keuzepagina te behouden zodat Chinese internetgebruikers kunnen zien wat er gecensureerd wordt.


Bookmark and Share

© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.011s