login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsartikel:
PostgreSQL gaat zich meer op bedrijven richten
Gepost door: NTS64 - 09 juli 2010 - 00:01 - Bron: PCWorld - Hits: 1754


Hoewel de nieuwe versie van de opensource database PostgreSQL pas midden augustus uitkomt hopen de developers dat het databasesysteem ook meer bedrijven zal aanspreken.

Een groot deel van de nieuwe features die in PostgreSQL worden geïntroduceerd zullen de gebruiksvriendelijkheid van het dabasesysteem verhogen voor gebruikers die voordien een proprietary database gebruikten. “The features going into 9.0 [were created to] ease the burden for people coming from proprietary databases to Postgres”, verklaarde Bruce Momjian tegenover PcWorld. Momjian is zowel een core developer van de opensource database al s een senior database architect bij EnterpriseDB, een bedrijf dat een commerciële ondersteunde versie van de database aanbiedt.

Grote organisaties
Er zijn een ook een aantal features toegevoegd die volgens de ontwerpers van PostgreSQL vooral voor grotere organisaties van nut kunnen zijn. “We're now focusing on ease of use, ease of administration, and providing the type of facilities that we think large organizations need”, aldus Momjian. In het verleden was PostgreSQL vooral populair bij opensource gebruikers, hier wil men nu verandering in brengen:  “A lot of what the developers are doing now is putting the mainstream polish on the database, and not having it just be something for open-source people”, vertelt Bruce Momjian.


Groeiende populariteit
PostgreSQL is in het veld van opensource databases altijd al een minder bekend maar uitstekend alternatief geweest tegenover MySQL. ExperienceDB biedt PostgreSQL aan als goedkoop alternatief voor proprietary databases. Het bedrijf verwacht ook heel wat MySQL gebruikers aan te trekken nu MySQL onder het bezit van Oracle valt. Volgens Momjian zit het databasesysteem in de lift: “Postgres [usage] is continuing to grow really quickly. We're getting a lot of people who used to use Oracle, MySQL and [IBM] DB2, and that has accelerated in the past six months or so”.

Nieuwe features
Onder de nieuwe features valt een vernieuwe techniek van database replicatie, een operatie waarbij de database gekopieerd wordt naar een externe locatie. Eerdere versies van PostgreSQL boden externe replicatie aan. Hierbij werden op specifieke tijdstippen de transactie logs van de database gekopieerd door een extern programma. De transactielogs bevatten de wijzigingen die aan de database werden uitgevoerd. Deze methode bleek traag en robuust te zijn. De nieuwe versie van PostgreSQL zal streaming replication ondersteunen. Hierbij wordt bij elke nieuwe transactie de data niet enkel naar de gebruikte database geschreven, maar ook naar de externe locatie. Dit zorgt ervoor dat de replica database frequenter wordt bijgewerkt waardoor ze ook kan worden gebruikt als backup.

Een andere belangrijke nieuwe feature is de “Pg_migrator” tool. Deze zorgt voor een makkelijke migratie naar een nieuwere versie van PostgreSQL. Vroeger was dit een pijnlijk en langdurig proces: de database moest geheel in een nieuwe bestandssysteem worden geplaatst. Met Pg_migrator is dit verleden tijd, deze tool vervangt enkel de table layouts en houdt de database inhoud op zijn plaats. Hierdoor duurt het migratie proces voor databases van enkele terabytes slechts enkele minuten waar dit voorheen tot enkel uren kon oplopen.

Tot slot is er ook een vernieuwd permissie beheer en kunnen administrators in de admin console bekijken welke applicaties welke connecties hebben gelegd en welke queries deze hebben uitgevoerd.

Buiten deze grote vernieuwingen kan men in PostgreSQL ook nog een heleboel kleine maar niet geheel onbelangrijke vernieuwingen en updates vinden. De ondersteuning voor stored procedures is uitgebreid waardoor men nieuwere soorten stored procedures kan uitvoeren. De Per compiler is herschreven en de Python compiler kan overweg met Python 3.

PostgreSQL 9.0 wordt pas midden augustus verwacht. Vorige maand werd de tweede bètaversie beschikbaar gesteld.

  


Bookmark and Share

Pagina:

Offline  Raze
Gepost op: 10 juli 2010 - 11:18
PHP beginnerIk ben sinds een maand of 3 ook overgestapt van MySQL naar PostgreSQL. Ik kan dat iedereen aanbevelen.

Schema's, sequences (ipv auto_increment), transacties, ... allemaal voordelen van postgresql die mysql niet heeft.

(Ok, ik weet, MySQL heeft ook transacties maar alleen bij innoDB tabellen).

Pagina:
© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.016s