login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Reacties op nieuwsartikel:
Youtube sceptisch tegenover HTML5
Gepost door: NTS64 - 02 juli 2010 - 13:55 - Bron: Youtube Blog - Hits: 737

De laatste tijd is er heel wat oproer geweest omtrent de HTML5 tag en of deze de Flash Player van Adobe al dan niet kan vervangen als videospeler op het web. Ook Youtube zegt in een blogpost zeer enthousiast de ontwikkelingen van het nieuwe videoplatform de laatste weken gevolgd te hebben, maar betwijfelt of de nieuwe HTML5 feature krachtig genoeg is om Flash op lange termijn te vervangen.

Volgens John Harding, software engineer bij Youtube moet moet het element meer kunnen dan alleen content aanwijzen en weergeven zoals het element dat doet.

“We need to do more than just point the browser at a video file like the image tag does - there’s a lot more to it than just retrieving and displaying a video. The tag certainly addresses the basic requirements and is making good progress on meeting others, but the tag does not currently meet all the needs of a site like YouTube”, aldus Harding.

Volgens Harding zijn er nog verscheidene zaken waartoe het HTML5 element niet in staat is, maar die wel noodzakelijk zijn voor de gebruiker.

Standaard Video Formaat
Youtube heeft nood aan een standaard video formaat dat door elke browser wordt ondersteund. Sinds 2007 gebruikt Youtube de H.264 codec die door Flash wordt ondersteund. Niet elke browser die de HTML5 tag aanbiedt ondersteunt deze codec, omwille van de kosten die deze met zich mee brengt. Nu ondersteunen enkel Internet Explorer en Apple Safari het H.264 formaat. Harding is echter wel enthousiast over het nieuwe, door Google gesponsorde video container format WebM. Dit maakt gebruik van de gratis en open source VP8 video codec van Google en de Vorbis audio codec van de Xiph.Org Foundation. Ook Mozilla en Opera steunen het WebM project.

Geavanceerde videostreaming
Flash biedt momenteel een geavanceerdere videostreaming dan HTML5. Men kan naar een bepaald tijdstip in een video verwijzen en het biedt beter controle over audio en video buffering door gebruik te maken van Actionscript in samenwerking met het RTMP streaming protocol. Met de HTML5 standaard kan men geen video streaming protocollen aanspreken, maar men werkt wel aan een betere ondersteuning voor het streamen van video over HTTP. 

Content Protection
Met behulp van Flash kan men videostreams beveiligen met het RMTPE protocol. HTML5 daarentegen biedt deze mogelijkheid niet. Youtube gebruikt deze technologie voor haar Youtube Rentals dienst.

Ondertitels en Embedding
Bij het embedden van video’s zorgt Flash voor een betere beveiliging van de pagina waarin de video wordt ingesloten. Het is niet de bedoeling dat ingesloten video’s toegang kunnen verkrijgen tot de content van de pagina waarin ze worden ingesloten. HTML5 is ook niet toereikend voor het weergeven van captions, annotations of ondertitels. Het biedt wel ondersteuning voor het weergeven van berichten aan de gebruiker maar dit is niet voldoende om bovenstaande features mee te kunnen realiseren.

Fullscreen video’s
HTML5 biedt de mogelijkheid om video’s fullscreen te weergeven niet. De meeste browsers hebben wel een fullscreen modus, maar deze kan niet door Javascript worden geactiveerd en laat niet toe dat een onderdeel van de webpagina het gehele scherm vult. WebKit biedt tegenwoordig betere g ondersteuning voor fullscreen video’s maar dit is nog niet geperfectioneerd. Met name het vertonen van content bovenop de video wordt nog niet volledig ondersteund. Flash beidt deze mogelijkheid wel: hardware-accelerated fullscreen weergave is voor Flash geen probleem.

Toegang tot camera en microfoon
Met Flash kunnen gebruikers rechtstreeks video en audio opnemen in hun browser of met hun smartphone. HTML5 kan dit slechts in beperkte mate.

Youtube schrijft HTML5 dus nog niet meteen af en zegt zelfs enthousiast te zijn het te kunnen gebruiken waar Flash niet ondersteund wordt. Voorlopig blijft Flash echter het aangewezen platform om de krachtige features van Youtube te realiseren.


Bookmark and Share

Pagina:

Offline  vinTage
Gepost op: 03 juli 2010 - 16:16
Nieuw lidflash ftw 

Pagina:
© 2002-2023 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.018s