login  Naam:   Wachtwoord: 
Registreer je!
 Forum

[OOPHP]Juiste denkwijze?

Offline Esli - 06/04/2010 16:46 (laatste wijziging 06/04/2010 16:47)
Avatar van EsliPHP interesse Ik ben een beetje aan het brainstormen over hoe ik mijn templates in mekaar ga puzzelen d.m.v. OO in PHP. Ik vraag me af, of mijn denkwijze eigenlijk wel "goed" is. Graag jullie mening dus.

Een template bestaat voor mij part grof uit:
- een templatenaam
- een header
- een footer

Ik zou het in de volgende classes willen gieten:

- Template { hierin de code om de template te selecteren (bestandsnaam dus) & de code om het geheel op te halen en weer te geven }

- Header (en +/- hetzelfde voor de footer) { het footbestand selecteren (ophalen), parsen en weergeven

- content { de content toevoegen en returnen }

Wat denken jullie hier van?
(Ben ook wel nog van plan andere dingen van de header en content apart af te handelen, zoals meta-tags, de parsing gebeurt uiteraard ook vanuit andere class(es))

5 antwoorden

Gesponsorde links
Offline Ibrahim - 06/04/2010 18:15
Avatar van Ibrahim PHP expert Ik zou eens kijken naar andere template classes zoals TemplatePower en Smarty. Kijk hoe zij dingen oplossen en zo kun je dan jou class op baseren.
Offline Esli - 06/04/2010 19:55 (laatste wijziging 06/04/2010 20:05)
Avatar van Esli PHP interesse Dat zou ik kunnen doen, maar Smarty wijkt in vele opzichten af in het geen wat ik wil. Smarty heeft ook nog eens zo veel functies aan boord, dat "afkijken" ervan ook al wat lastiger maakt. Maar goed, ik ga het zeker is bekijken. Maar ik kan dat niet voor al mijn scripts doen, dus graag jullie mening.
Offline Joost - 06/04/2010 20:26
Avatar van Joost PHP expert Je zou dit wel kunnen afhandelen met 1 klasse, alleen Template, aangezien Content, Header en Footer ook een Template zijn. Je zou ze nog kunnen laten overerven als je iets specifieks nodig hebt. 
Offline Ibrahim - 06/04/2010 22:07 (laatste wijziging 06/04/2010 22:11)
Avatar van Ibrahim PHP expert Jij ziet blijkbaar een template als drie verschillende onderdelen bij elkaar. Ik zie templates meer als 1 geheel. Een template is een bestand hoe je website in zijn geheel uitziet. Elk onderdeel binnen je template noem je een "partial". Je kunt bijvoorbeeld de template index.tpl hebben die je hoofdpagina voorstelt. Op je hoofdpagina heb je bijvoorbeeld blokken met de laatste nieuws, script, forumberichten etc. Elk blok is dan een apart bestand, genaamd een partial. Elk partial is ook een tpl bestand die je class uitleest als een template.

Ik hoop dat je het begrijpt. Als je het niet begrijpt, zou ik templatepower eens bekijken. Partials is het equivalent van <!-- INCLUDE BLOCK : <partial> --> in TemplatePower. Zo bouw ik mijn templates altijd op.

index.tpl
  1. <title>Hoofdpagina</title>
  2. </head>
  3. <div id="container">
  4. <div id="header"><!-- INCLUDE PARTIAL HEADER --></div>
  5. <div id="content"><!-- INCLUDE PARTIAL CONTENT --></div>
  6. <div id="footer"><!-- INCLUDE PARTIAL FOOTER --></div>
  7. </div>
  8. </body>
  9. </html>


header.tpl (partial):
  1. <img src="header.png" />


Enzovoorts 
Offline Esli - 06/04/2010 22:23
Avatar van Esli PHP interesse Templates begrijp ik wel hoor, ben alleen nog niet zo goed op weg met dat OOP denken :-). Maar erg bedankt voor je degelijke & duidelijke uitleg.
Gesponsorde links
Dit onderwerp is gesloten.
Actieve forumberichten
© 2002-2024 Sitemasters.be - Regels - Laadtijd: 0.19s